Homemade Groene Pesto

Het is ontzettend makkelijk om pesto te maken. In dit recept gebruik ik geen pijnboompitten maar zonnebloempitten, die veel goedkoper zijn. En minstens zo lekker. 

http://bijlon.blogspot.fr/2016/06/homemade-groene-pesto.htmlZelfgemaakte pesto is heerlijk en zo klaar. Je omzeilt, door het zelf te maken, de nodige E-nummers. Mooi meegenomen. Je kunt de basilicumsmaak sterker maken, door in plaats van 10 gram basilicumbladeren, 20 gram te gebruiken. Dan heb je misschien iets minder olijfolie nodig. Zelf vind ik basilicum zo sterk smaken, dat ik het liever iets milder maak.


Wat heb je nodig voor een portie pesto?

20 gram geraspte parmezaanse kaas
20 gram zonnebloempitten (gepeld)
10 gram verse basilicum (alleen de bladeren), gewassen
50 ml goede olijfolie (extra vierge)
1 teen knoflook (gepeld)
zout naar smaak
staafmixer met hakmolen

Hoe maak je de pesto?

Rooster de zonnebloempitten in een droge koekenpan en laat afkoelen op een bord. Doe alle ingrediënten in het hakmolentje van de staafmixer, als je dat hebt, behalve de olijfolie. Je kunt het ook met de staafmixer proberen, of gebruik een vijzel. Sommige mensen zweren bij het gebruik van een vijzel. Dat zou de smaak ten goede komen. Als de ingrediënten fijn zijn, voeg je de olijfolie toe en pureer je de pesto nog even kort.

De pesto is nu klaar. Schep het over in een brandschoon potje. Om het goed te bewaren schenk je er een laagje olijfolie over, zodat er geen zuurstof meer bij kan. Draai de dop goed op de pot en bewaar in de koelkast. Beperkt houdbaar. Binnen twee dagen maak ik de pesto op. Meestal kun je het maximaal een week bewaren.

>Gebruik je een vijzel? Begin dan met het zout en de knoflook (grof zout in dit geval, dat schuurt beter). Daarna de basilicum, de zonnebloempitten en tenslotte de parmezaanse kaas en de olijfolie.