Een kijkje bij Hoeve Ravenstein in Baarn

Hoeve Ravenstein ligt midden in de Baarnse Bossen, op het landgoed Groeneveld. Dit is het familiebedrijf van de familie Tupker. Hier vind je onder andere een grote boerderijwinkel, groentetuin en bloementuin. Hun specialiteit: producten met een eerlijke, transparante herkomst.


http://bijlon.blogspot.fr/2016/06/een-kijkje-bij-hoeve-ravenstein-in-baarn.htmlBoerderijwinkel
Al een tijdje wilde ik hier een kijkje nemen. Als ik uit de auto stap ben ik onder de indruk van de mooie ligging van de boerderij, omgeven door weilanden en bos. Hoeve Ravenstein is sinds 1766 onlosmakelijk verbonden met landgoed Groeneveld. Ik zie koeien in de wei staan en geniet van het mooie uitzicht. Verbaasd kijk ik naar de grootte van de verbouwde koeienstal. Is dat de boerderijwinkel?
 Boerderijwinkel

Boerderijwinkel? Eerder biologische supermarkt!

Het is deze ochtend al een drukte van belang op het erf van de familie Tupker. Ook in de boerderijwinkel is het niet echt rustig te noemen. Boerderijwinkel? Het is eerder een biologische supermarkt met streekproducten. Het assortiment bestaat voor 95% uit biologische producten. Je kunt het zo gek niet bedenken, of ik zie het in de schappen staan. Van tandpasta tot thee, van Weleda tot Ecover. Ook superfoods behoren tot het assortiment. Dan ontmoet ik Esther Vegter-Tupker. Zij vertelt enthousiast over het familiebedrijf en leidt me rond. 

Esther Vegter-Tupker

Groenten uit eigen tuin en glutenvrije producten

In de winkel vind je ook groenten uit de eigen groentetuin van Hoeve Ravenstein. Lekker vers en onbespoten. "Ik raad mensen vooral aan om seizoensgroenten te eten. Daar zit gewoon veel meer smaak aan", aldus Esther. Ik loop met haar mee naar de andere hoek van de winkel en bekijk het glutenvrije hoekje. "Er is steeds meer vraag naar glutenvrije producten. Nieuwe bezoekers staan vaak versteld van ons grote glutenvrije assortiment."Het glutenvrije hoekje

 

Eigen kweek

Groentetuin
Esther neemt me mee naar de groentetuin van Hoeve Ravenstein. Deze is groot en ligt er prachtig bij. Dit met dank aan de tuinman, die voorheen op paleis Soestdijk werkte. We lopen weer verder, naar de kruidentuin. In het seizoen kun je hier verse kruiden plukken. Van de bloemenpluktuin is nu nog niets te zien. Later in het jaar kun je hier je eigen boeket samenstellen.Kruidentuin

 

De potstal

We komen aan bij de stal. Hoeve Ravenstein heeft een potstal. Esther: "In "de pot" wordt steeds een laag stro gelegd, totdat het strobed dezelfde hoogte heeft als de rand. Dan wordt alles vernieuwd. Zo liggen de koeien altijd droog en warm, op een dikke laag stro. Dit is een diervriendelijke veestal. De meeste koeien staan nu buiten. Alleen de koeien die zwanger zijn staan binnen, zodat we ze in de gaten kunnen houden. Die staan nu even vast. Ook als ze iets mankeren, brengen we ze naar de stal." Esther vertelt dat ze hun eigen rogge, graan en dus ook stro verzorgen. Dit verbouwen ze op de grond van hun "oude boerderij", in Soest. 
Kalf in de potstal

Respect voor natuur en leefomgeving

Zo'n vijf jaar geleden heeft de familie Tupker hun bedrijf verhuisd naar Hoeve Ravenstein. Ongeveer dertig jaar geleden begonnen ze met het houden van Belgische Witblauwe koeien, toen nog als hobby. Ze houden de koeien op een natuur- en diervriendelijke manier, met respect voor de natuur en leefomgeving. De kalfjes blijven minstens een half jaar bij de moeder. De koeien moeten een goed leven hebben, is de familie Tupker van mening. Ze hebben vleeskoeien, waarvan het natuurvlees verkocht wordt in de boerderijwinkel. Klanten kunnen op bestelling een vers vleespakket afhalen bij de boerin. Ook is het vlees los verkrijgbaar, uit de diepvries. 


Wild, zuivel en vleesvervangers

Houd je van wildvlees? Hollands Wild is bij Hoeve Ravenstein verkrijgbaar, uit de diepvries. Liever geen vlees? In de koelvitrine achterin de winkel vind je zuivel en vleesvervangers. Ook producten van de Vegetarische Slager zijn aanwezig. 

Activiteiten

De ruimte voor educatie en evenementen ziet er ook goed uit. Regelmatig worden er op Hoeve Ravenstein activiteiten georganiseerd. De activiteiten worden aangekondigd op de website.

Hoeve Ravenstein bezoeken?

Esther Vegter-Tupker
Breng eens een bezoek aan Hoeve Ravenstein. Drink een kopje koffie op het terras, neem een kijkje in de groentetuin of de stal. Je vindt Hoeve Ravenstein aan de Ravensteinselaan 3 in Baarn. Ze zijn geopend op dinsdag t/m donderdag en zaterdag, van 10.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag tot 18.00 uur. Of neem een kijkje op de website voor meer informatie. 

 
Terras


Ja, ik kom hier absoluut terug. Mooie boerderijwinkel met groot assortiment, prachtige omgeving, gezellige sfeer. Wat wil je nog meer?