Yoghurtroomkaas met zoete, kruidige, topping

Je moet wel 48 uur geduld hebben, maar dan heb je ook iets bijzonders. Verras jezelf en je visite met deze yoghurtroomkaas die je zelf hebt gemaakt. Heerlijk op een toastje. 

http://bijlon.blogspot.nl/2016/05/yoghurtroomkaas-met-zoete-kruidige.htmlWat heb je nodig voor één yoghurtroomkaas met topping?

500 gram Griekse yoghurt
1 eetlepel honing
1 eetlepel zonnebloempitten (gepeld)
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel mosterdzaad
1 theelepel karwijzaad
zout en peper
olijfolie

Hoe maak je deze roomkaas met topping?

Gebruik een schone (uitgekookte) kaasdoek. Bedek er een zeef mee en hang de zeef in een maatbeker of kom. Vouw de overhangende flappen kaasdoek naar binnen, in de kom of maatbeker. Schep de yoghurt in de zeef, dek af, zet in de koelkast en laat 48 uur uitlekken.

Na 48 uur (niet langer laten staan) zie je dat er ongeveer 200 ml vocht in je maatbeker of kom zit. Deze gooi je weg. De yoghurt is nu zo dik geworden als roomkaas. Schep de roomkaas in een kom en breng op smaak met zout en peper. Roer het goed door de kaas.

Kneed er met je handen een kaasje van of gebruik een serveerring, zoals ik. Smeer de binnenkant van de serveerring in met olijfolie. Zet de serveerring op een bord. Schep de kaas in de serveerring. Druk goed aan met een lepel. Dek de kaas in de serveerring af en zet terug in de koelkast.

Laat een koekenpan (zonder olie) warm worden op het vuur. Schep de zonnebloempitten erin en rooster al omroerend totdat ze goudbruin zijn. Laat afkoelen op een bordje. Doe nu hetzelfde met de kruiden. Als het een beetje bruin is en flink begint te geuren, is het klaar. Laat ook de kruiden afkoelen op een bordje. Maal de afgekoelde zonnebloempitten fijn in een vijzel. Strooi het in een kommetje. Nu maal je de afgekoelde kruiden fijn. Meng met de gemalen zonnebloempitten. Pak het bord met kaas uit de koelkast. Haal voorzichtig de serveerring eraf. Schep de honing over de kaas en bestrooi met het zonnebloempitten-kruidenmengsel. Direct serveren.

Het kaasje is beperkt houdbaar, in de koelkast. Bij ons is het dezelfde dag bijna opgegaan. Het laatste beetje heb ik de volgende dag op mijn brood gesmeerd. Heerlijk!