Heb jij de pronkboon al ontdekt?

Pronkbonen zijn een lust voor het oog. Dus je kunt ze zelfs in je achtertuin kweken. Niemand ziet dat het geen sierplant is, met die mooie bloemen.


http://bijlon.blogspot.nl/2016/05/heb-jij-de-pronkboon-al-ontdekt.htmlPronkboon is een soort grote sperzieboon en dikke snijboon

Houd je van sperziebonen en snijbonen? De pronkboon lijkt erop. Je kookt de peulen net als snijbonen, gewoon in stukjes gesneden. Natuurlijk ook even top en onderkant er een stukje afhalen, net zoals bij sperziebonen en snijbonen. Pluk de peulen regelmatig, laat ze niet te groot worden. Dan kun je regelmatig een portie pronkbonen plukken.

Pronkboon heeft sierwaarde

Niemand ziet dat het geen sierplant is. Je hebt pronkbonen in verschillende kleuren. Dan heb ik het over de bloemen. Meestal zie je ze in wit of rood. Er zijn ook andere kleuren. Zelf kies ik meestal voor de soort met rode bloemen. Ik heb zaden van de Pronkboon Lady Di, gekocht bij De Bolster. Hier kun je biologische zaden kopen, online.


Zaai de pronkboon 

Maak een wigwam van wat (bamboe)stokken. Zaaien kun je van half mei tot half juni. Zaai twee zaden bij een stok, niet meer. De plant groeit nogal snel en wordt zwaar, anders stort je wigwam in. Ik spreek uit ervaring :-)

Oogst de pronkboon

Laat de bonen lekker klimmen tegen de stokken op. Help ze af en toe een handje door een scheut om de stok te draaien. Van augustus tot oktober kun je oogsten. Pluk de peulen regelmatig en laat ze niet te groot worden, anders worden ze draderig.

Vergeet vooral niet te genieten van de mooie pronkboonbloemen. Veel plezier.

Follow my blog with Bloglovin