Gekruide gehaktspiesjes met knoflooksaus

Deze gehaktspiesjes, met verse munt en oregano, bereid je op de bbq. Met een beetje knoflooksaus en geserveerd op een groene salade, maak je er een waar feestje van.

http://bijlon.blogspot.nl/2016/05/gekruide-gehaktspiesjes-met-knoflooksaus.htmlWat heb je nodig voor 6 gehaktspiesjes?

300 gram (biologisch) rundergehakt
3 eetlepels crème fraîche
halve kleine ui, gepeld en geraspt
1 eetlepel verse oregano (bladeren gewassen en gehakt)
1 eetlepel verse munt (bladeren gewassen en gehakt)
1 ei
paneermeel
2 teentjes knoflook (gepeld en uitgeperst)
flinke snuf kaneelpoeder
flinke snuf komijnpoeder 
zout en peper
6 lange, houten, satéprikkers (uurtje geweekt in koud water)
eventueel wat gedroogde selderij
olie

Hoe maak je de gehaktspiesjes?

Kneed het gehakt, samen met rasp van de halve ui, oregano, munt, ei (even losroeren/klutsen), kaneelpoeder, komijnpoeder, zout en peper, door elkaar. Het moet een samenhangend geheel worden, die om het satéstokje heen blijft zitten. Daarom voeg je zoveel paneermeel toe, totdat je een vastere massa krijgt. Kneed alles goed door elkaar.

Verdeel het gehakt nu in 6 porties en kneed het om de stokjes. Druk goed aan. Leg ze op een bord. Dek af en zet in de koelkast totdat je klaar bent om ze op de bbq te bereiden.

Maak nu alvast de knoflooksaus. Meng 3 eetlepels crème fraîche, met de uitgeperste teentjes knoflook. Dek af en zet tot gebruik in de koelkast.

Bak de gehaktspiezen op de bbq, op een met olie ingesmeerd rooster, totdat ze bruin en gaar zijn. Dit duurt ongeveer 12 tot 15 minuten. Keer regelmatig, voorzichtig om.

Serveer de gehaktspiezen met wat knoflooksaus op een groot bord met salade, bijvoorbeeld een mengsel van waterkers, rucola en babyspinazie. Bestrooi de spiezen eventueel nog met wat gedroogde selderij. Zet de rest van de knoflooksaus op tafel, voor wie nog iets meer wil. 

Eet er eventueel wat rijst bij. Eet smakelijk!