Balsamicostroop of balsamicoglazuur

Balsamicostroop is onder andere geschikt voor op een stukje kaas. Heerlijk zoet met de volle smaak van balsamico. Gemaakt van maar twee ingredi├źnten: balsamicoazijn en appelsap. Of maak je liever de meer vloeibare balsamicoglazuur voor op je carpaccio bijvoorbeeld? Dat kan ook.


balsamico glazuurJe kookt de balsamicoazijn in, met troebel appelsap. Veel vloeistof, waarvan je nog maar een klein beetje overhoudt. Het is een sterke smaakmaker, dus je hebt er weinig van nodig. 

Wat heb je nodig voor een klein potje balsamicostroop?

250 ml balsamicoazijn
125 ml troebel appelsap

Hoe maak je de balsamicostroop? Of maak je liever balsamicoglazuur?

Stroop
Doe de balsamicoazijn samen met de appelsap in een pannetje. Breng aan de kook en laat ongeveer 30 minuten inkoken, op middelmatig vuur. Als je ongeveer 1/4 van de vloeistof over hebt, haal je de pan van het vuur. Je hoeft tussendoor trouwens niet te roeren. Laat afkoelen tot lauw en schep in een potje. Verder af laten koelen, dop erop draaien en bewaren in de koelkast. Als het afgekoeld is, is de stroop nog wat dikker geworden, een beetje zoals appelstroop. Het is lang houdbaar. 

Glazuur
Voor een balsamicoglazuur, in plaats van stroop, kook je de vloeistof ongeveer 20 minuten in, totdat je zo'n 1/3 van de vloeistof over hebt. Dan krijg je geen dikke stroop, maar een meer vloeibare massa, een beetje zoals de dikte van honing, die je als dressing kunt gebruiken. De glazuur bewaar je na het afkoelen in de koelkast, in een afgesloten (spuit)flesje.

Het is een beetje een kwestie van uitproberen wanneer je de pan van het vuur haalt. Er is geen standaard tijd voor, alleen een ongeveer-tijd. Het ligt er ook aan hoe hard je de vloeistof laat koken. Zo kook je het natuurlijk sneller of langzamer in