Zaaikalender april, deel 1

Hier volgen weer een aantal groententips om te zaaien in april. Hoe meer groenten, hoe minder onkruid. Heb je straks te veel groenten, dan kun je je familie, vrienden en buren er vast blij mee maken. Doe je mee?

http://bijlon.blogspot.nl/2016/04/zaaikalender-april-deel-1.htmlMeiraap

In het voorjaar is het tijd om rapen te zaaien, direct in de volle grond. Probeer de zaden een beetje gelijkmatig te verdelen. Komen de planten op, dan kun je ze hierna uitdunnen op zo'n 20 cm. Ze houden van water en niet pas bemeste grond. Oogst de meirapen als ze nog klein zijn. Ze smaken het lekkerst als ze de grootte hebben van een golfbal.


Pompoen Butternut

Zelf heb ik gekozen voor een Butternut. Deze pompoen vind ik erg lekker smaken, een beetje nootachtig. Het nadeel is dat ze slecht te bewaren zijn. Zaai binnen voor of onder glas. Uitplanten kan als er geen kans meer is op vorst. Pompoenen hebben veel ruimte nodig. De afstand is ruim 1,5 m. Goed water geven en voldoende voeding in de vorm van mest of compost.

Courgette

De courgetteplant doet het bijna altijd. Er komt niet 1 courgette aan een plant. Ze komen met velen, tot groot verdriet van mijn wederhelft. Je zaait de courgette in het voorjaar, tot de vroege zomer. Zaai binnen voor en plant uit als er geen kans meer is op vorst, op een afstand van ongeveer 1 m. Courgettes houden van veel voeding en water. 

Patisson

Een patisson is een courgettesoort die lijkt op een vliegende schotel. Je zaait en behandelt deze plant  precies zoals de courgette.


Komkommer

Dit is een uitdaging, vind ik. Er zijn soorten voor in de volle grond. De meeste rassen groeien in de kas. Ik heb gekozen voor een Gele Tros Komkommer. Deze kan op een beschutte plek in de volle grond groeien. Binnen voorzaaien en eind mei uitplanten op zo'n 40 cm afstand.

Rode kool

Deze zaai ik buiten voor in bakjes en plant ik uit als ze groot genoeg zijn, na ongeveer 6 weken. Kool neemt best veel ruimte in beslag. Ze hebben ongeveer 70 cm ruimte nodig. Kool houdt van vruchtbare grond. Pas op voor de koolwortelvlieg. Knip een stukje stof af en maak dan een inkeping. Leg dit op de aarde, rond de stengel. Doe er een klein beetje aarde op, langs de randen, tegen het wegwaaien. De vlieg kan zo geen eieren leggen, direct naast de steel

Veel plezier!