Vanillevla maak je gemakkelijk zelf

Af en toe heb ik zin in iets suikerzoets, met de echte smaak van vanille. Deze keer maakte ik vanillevla. Binnen een kwartier is het klaar. Je moet het natuurlijk nog wel laten afkoelen. 

Nee, deze vanillevla is niet felgeel. Het ziet er zachtgeel, bijna wit, uit als er geen kleurstof toegevoegd is. Het voordeel van vla maken is, buiten dat het lekker smaakt, dat het snel en gemakkelijk is. Bovendien heeft bijna iedereen de ingrediënten wel standaard in huis. 

 

Maak vanillevla eens zelf

Veel mensen kopen hun desserts in de winkel. Vroeger maakte je het vrijwel altijd zelf. Als je het zelf maakt is het vers, leuk om te doen en je weet precies wat voor ingrediënten er in je dessert zitten. Bovendien ruikt het heerlijk naar vanille in huis als je de vla bereidt. Gezellig!

 

Wat heb je nodig voor een liter vanillevla?

1 liter melk
100 gram suiker
1 ei
40 gram maizena
1 vanillestokje

 

Hoe maak je vanillevla met echte vanille?

Giet wat koude melk in een kopje en doe de rest van de melk uit het pak in een pan. Snijd een vanillestokje in de lengte doormidden en voeg toe aan de melk in de pan. Breng de melk aan de kook. Klop de suiker glad met het ei, meng er de maizena door en voeg de melk toe. Klop alles goed door elkaar zodat er geen klontjes ontstaan. Denk eraan dat je melk in de tussentijd niet overkookt. Zet anders de melk even op een laag pitje.
Kookt de melk, klop dan het eimengsel door de melk, met een garde. Laat alles even doorpruttelen terwijl je het doorroert. Vis het vanillestokje eruit met een vork. Zet een schaal of kom klaar, waar 1 liter vla in past.

Haal de pan van het vuur, giet de vla in de schaal en dek de vla af met een stuk plastic folie. De folie ligt dan direct op de vla. Dek je het niet af, of dek je alleen de schaal af, dan ontstaat er een vel op de vla. Sommige mensen vinden dit heerlijk, ik word niet enthousiast van een vel op mijn vla. Laat het afkoelen en zet de kom vla, als het lauw is, in de koelkast tot het koud is. Bewaar de vla in de koelkast. Het is beperkt houdbaar.

Vanillevla zonder suiker

Eet je liever geen suiker? Probeer het dan bijvoorbeeld eens met agavesiroop of stevia. Je moet dan wel even uitproberen hoeveel agavesiroop of stevia je moet toevoegen. De verhouding qua zoetheid is natuurlijk anders dan die van suiker.