Zaaikalender maart, deel 2

Volgens de maankalender, zijn zaterdag 26 maart en zondag 27 maart goede dagen om bladgewassen te zaaien en planten. Maandag tot en met woensdag is het tijd voor de vruchtgewassen.
Al zaai ik meer dan op de kalender staat, dit is een idee wat je in ieder geval de komende dagen kunt zaaien. Het zijn allemaal gewassen die niet al te veel eisen stellen. 

Spinazie

Dit gewas houdt van bemeste grond. Zaaien kun je doen in de volle grond, in rijen. Met spinaziezaden, kun je flink strooien. Dan bedoel ik dat je dicht op elkaar in een rij kunt zaaien. De afstand tussen de rijen is 15 cm. Je kunt ook breedwerpig zaaien. Na 4 tot 6 weken is het oogsttijd. Wanneer de dagen warmer worden, kun je het beste de spinazie goed in de gaten houden. Dan gaat het snel "doorschieten". Daarom is spinazie alleen geschikt om in het vroege voorjaar te zaaien.


Rucola

Ook rucola kun je in rijen zaaien. De afstand tussen de rijen is 10 tot 15 cm. Zaai ook hier dicht opeen. Als alles goed gaat kun je al na ongeveer 4 weken je eigen rucola oogsten. Hoe leuk is dat! Net boven de grond afknippen of snijden. Als je ongeveer elke twee weken rucola zaait, kun je ook regelmatig oogsten. Vaak groeit het ook weer aan na het afsnijden.Rode tuinmelde

Dit is een bladgroente die gegeten kan worden als spinazie. Je zaait regelmatig om steeds het jonge blad te kunnen oogsten. Zaai in rijen op 30 cm afstand. Na ongeveer vier weken kan er geoogst worden, als alles goed is gegaan natuurlijk. Rode tuinmelde groeit bijna overal prima en heeft niet veel bemesting nodig.

Kropsla Wonder der Vier Jaargetijden

Dit is een sla met wat roodachtig blad. Lekker en mooi om te zien. Zaai de sla binnen voor, op een niet al te warme plek. Of in een onverwarmde kas, buiten. Zodra de sla groot genoeg is, kun je het overplanten of na het "afharden" direct in de volle grond uitplanten. De afstand tussen de uitgeplante sla is 15 tot 30 cm. Oogsten kun je meestal vanaf de vroege zomer. Houd de grond vochtig en regelmatig bemest. Sla houdt van een open, zonnige plek. 


Radijs

Dit is denk ik de makkelijkste groente om te kweken. Zaai de radijs in rijen, in de volle grond, op een afstand van 15 cm. De afstand tussen de zaden op de rij zelf, is ongeveer 5 cm. Zaai elke twee weken en je kunt waarschijnlijk doorlopend oogsten. Na ongeveer 4 weken kun je hoogstwaarschijnlijk genieten van de eerste radijsjes. Lekker.

Rode bieten

Deze zaai ik voor in potten, binnenshuis. Hebben ze hun eigenlijke bladeren, dan plant ik ze buiten uit, in rijen. Bieten houden van vruchtbare grond, die niet pas bemest is. Je hoort direct in de volle grond te zaaien, maar ik probeer het ook eens binnen in potjes. Bietenzaad ontkiemt langzaam. Tussen de bieten houd je een afstand aan van ongeveer 8 cm. De rij-afstand is ongeveer 20 cm. Zaai regelmatig, om de paar weken, om een tijd goed door te kunnen oogsten. Vanaf de vroege zomer kun je waarschijnlijk de eerste bieten oogsten. Oogst ze als ze nog klein zijn, dan zijn ze het lekkerst.

Dat was het weer. Veel tuinplezier :-)