Wat kun je zaaien of planten in bakken?

Moestuinieren in potten of bakken is een goed alternatief voor een moestuin. Zie jij jezelf al sla plukken van terras of balkon?Natuurlijk kun je meer zaaien en planten in bakken, dan alleen sla. Het ligt natuurlijk ook aan de grootte van pot of bak. Alles is mogelijk. Een aantal keren werd aan mij gevraagd wat het meest geschikt is om in een grote plantenbak te zaaien en planten. Nu het lente is, krijgen veel mensen last van zaai- en plantkriebels. 

Waar moet je allemaal aan denken voordat je gaat zaaien of planten in bakken?

Drainage

Allereerst is het handig om te controleren of het water aan de onderkant van de bak weg kan. Zorg daarna voor wat bloempotscherven van oude potten, voor op de bodem van de bak. Je kunt ook met een laag grind werken. Zo kan het overtollige vocht goed weg en voorkom je wortelrot.

Aarde

Hierna moet je nadenken over de aarde voor in de bak. Wil je biologische moestuingrond, gewone potgrond of tuinaarde gebruiken? Gebruik je "gewone" tuinaarde, dan vind je hierin niet veel voedingsstoffen voor je planten. In dit geval is het belangrijk om het te mengen met wat compost. 

Handige zaaigroenten voor in bakken

Makkelijk om direct te zaaien in bakken, zijn de volgende groenten:
  • Parijse worteltjes (kleine ronde worteltjes)
  • Radijs
  • Bieten
  • Rucolasla
  • Pluksla

Handig om te planten in bakken

Kruiden, zoals basilicum, bieslook, tijm, salie, rozemarijn
Aardbeien

Nog veel meer mogelijk

Je kunt natuurlijk nog veel meer zaaien en planten in bakken. Eigenlijk is alles is mogelijk, zelfs het poten van aardappelen. Mijn ervaring is dat de aardappeloogst uit pot resulteert in een hoop kleine aardappeltjes, in plaats van mooie grote uit de volle grond. Iets minder geschikt dus. Courgette in een grote pot gaat ook goed. Het wordt wel een hele grote plant. Een krop sla kan ook. Zelf kweek ik graag kerstomaten en aubergine in bakken. Als je maar zorgt voor voldoende water, compost en een beschut plekje waar niet de hele dag de zon op staat. Aubergine en tomaten, kunnen pas naar buiten als er geen kans meer is op nachtvorst. Aubergine is trouwens een hele uitdaging gezien ons Hollandse klimaat, maar wel leuk om uit te proberen. Courgettes stellen heel wat minder eisen dan aubergines. Deze kunnen bijna niet mislukken.
Zet kruiden en groenten liever niet in één pot

Mediterrane kruiden houden van minder voedzame en drogere grond. Je kunt hiervoor het beste wat fijn grind en/of zand vermengen met tuinaarde.


Geef je groenten regelmatig voeding

Na een week of vier, geef ik de groenten graag wat voeding in de vorm van compost. Verdeel een laagje compost over de aarde en herhaal dit eens in de vier weken.

Wat kweek jij dit jaar in potten en bakken?

Wat ga jij dit jaar kweken in potten en/of bakken? Laat het me weten. Stuur me een foto van het resultaat.