Aardappelpizza met rozemarijn

Wat? Waar is de tomatensaus? Die is er niet. Het lijkt vreemd, maar probeer het maar eens. Het is heel lekker.

 

Wat heb je nodig?

1 portie (zelfgemaakt) pizzadeeg voor 2 personen (Zelf maken? Kijk dan onderaan dit bericht.)
250 g geschilde aardappelen (vastkokend)
klont boter van ongeveer 15 g
2 tenen knoflook
een takje rozemarijn
olie
zout en peper
eventueel parmezaanse kaas

Hoe maak je het?

Deze pizza maak je gewoon lekker op een bakplaat. Dan heb je één grote pizza en kun je er samen van eten. Leg een stuk bakpapier op je aanrecht, ter grootte van de bakplaat. Hier rol je het deeg op uit, dan kun je het daarna gemakkelijk, met bakpapier en al, op de bakplaat tillen.

Aardappelen schillen en in heel dunne plakjes snijden. Dit kan ook met de keukenmachine, als je deze hebt. Boter smelten in een pan en de aardappelplakjes erdoor roeren, samen met twee teentjes knoflook (uitgeperst). Laat het niet bakken. 

Nu leg je de aardappelplakjes op de pizza, dakpansgewijs. Ris de naaldjes rozemarijn van het takje. Verdeel het over de aardappels. Strooi er wat zout en peper over. Eventueel wat parmezaanse kaas overheen raspen.

Bak de pizza ongeveer 20 minuten, op 220 graden C. Weer eens iets heel anders om van te genieten. Eet er een lekkere salade bij.

Hoe maak je zelf pizzadeeg voor 2 personen?


Je kunt het deeg van bloem maken, of half bloem en half volkorenmeel. Het eerste is het lekkerst en het tweede gezonder. 

300 gram bloem of 150 gram bloem en 150 gram volkorenmeel
nog wat bloem om te kneden
zakje gist van 7 gram
4 eetlepels olijfolie
150 ml lauw water (iets meer bij half bloem en half volkorenmeel)
zout


Doe de bloem in een kom, meng het met de olie, gist, water en zout. Zorg ervoor dat je de gist en het zout niet direct op elkaar strooit, maar houd ze een beetje uit elkaar, anders werkt je gist niet. Kneed goed, totdat je een elastisch deeg krijgt. Strooi er wat bloem bij als het te veel plakt en schenk er nog wat water bij als het te droog aanvoelt. Dit duurt wel even, liefst zo'n 5 tot 10 minuten. Leef je lekker uit.

Laat het deeg een uur rijzen, leg er een bord op om de kom af te dekken. Zet het op een plek waar het minimaal zo'n 20 graden is. Niet te koud dus. Na een uur kneed je het deeg nog even door en rol je het met een deegroller direct uit op een stuk bakpapier, ter grootte van je bakplaat. Leg het deeg met bakpapier op de bakplaat. Nu is je pizzadeeg klaar om te beleggen en te bakken.