Spaghetti met wortelsaus en kastanjechampignons

Spaghetti met wortelsaus, in plaats van tomatensaus. Zoet en hartig tegelijk, met een snufje nootmuskaat. Winterse smaken met als tegenhanger wat knoflook, omdat het buiten voelt alsof de lente eraan komt.


Wat heb je nodig voor twee personen?

Voor door de pasta:

300 g geschilde en in plakken gesneden winterpeen
2 flinke uien
2 teentjes knoflook
125 ml water
1 bouillonblokje van goede kwaliteit
scheutje melk
klontje boter
nootmuskaat


Voor over de pasta:

250 g kastanjechampignons
2 teentjes knoflook
zout, peper
wat verse peterselie

Dan natuurlijk de pasta zelf: 

volkorenspaghetti of een ander soort pasta, 150 gram

Hoe maak je het?

De winterpeen heb je als het goed is al schoongemaakt (geschild met een dunschiller) de uiteinden eraf gehaald en in niet te grote plakken/stukken gesneden.

Pel en snipper 2 uien en 2 teentjes knoflook. Zet de pan op het vuur en doe er een scheutje olie in. Bak de uien even aan en voeg dan de knoflook toe. Laat even meebakken.

Voeg de wortelen toe, het water en verkruimel het bouillonblokje erboven. Breng aan de kook en laat zachtjes koken, met het deksel op de pan. Roer af en toe. Na 30 minuten is de wortel gaar.

In de tussentijd kun je alvast de kastanjechampignons schoonmaken en bakken in wat olie met twee teentjes uitgeperste knoflook, wat zout en peper, zo'n 5 tot 10 minuten. (Daarna kun je de warmtebron onder de pan uitzetten en de champignons even laten staan.) Zet intussen een pan water op het vuur voor de pasta. Kook de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Prik met een vork in de wortelen en voel of ze gaar zijn. Haal de pan van het vuur en pureer het wortel-, ui-, bouillonmengsel met een staafmixer. Houd de saus daarna warm op een warmhoudplaatje of heel laag vuur, roer er een scheutje melk, een klontje boter en wat (vers geraspte) nootmuskaat door. 

Giet de pasta af en voeg het toe aan de saus in de pan. Roer goed door. Schep de pasta op de borden, verdeel de champignons erover en bestrooi met peterselie.