Spaans aardewerk

Bakblik of aardewerk? Ik zeg aardewerk. Nu ik Spaans aardewerk heb ontdekt, ben ik helemaal om.


Laatst was ik bij Dille & Kamille en ik had het tijdens mijn vorige bezoekjes al zien staan: Spaans aardewerk. Buiten dat ik het erg mooi vind, was ik op zoek naar een goed formaat ovenschaal en "bakblik" tegelijk. Deze keer liep ik er niet meer voorbij, maar heb ik het gekocht: twee ovenschalen.

Brood, lasagne en cake

Met mijn zuurdesembroden in gedachten, leek mij dit een heel goed formaat. Het bevalt goed. Buiten dat ik er brood in heb gebakken, bakte ik er ook cake in en lasagne. Ik vind het een groot voordeel dat het aardewerk langzaam opwarmt en gelijkmatig zijn warmte afgeeft.

Waar je wel aan moet denken bij Spaans aardewerk

Waar je wel aan moet denken is dat je het aardewerk voor het eerste gebruik een aantal uren onderdompelt in water. De schalen mag je alleen met heet water wassen en niet met afwasmiddel. Ook moet je ze goed laten drogen, omdat de onderkant poreus is. Anders zou je schimmelvorming kunnen krijgen. Laat ze een aantal daagjes drogen op een rekje en er is niets aan de hand. 


Wanneer je de ovenschalen gebruikt, moet je er bijvoorbeeld altijd aan denken dat je ze niet zomaar in een hete oven moet zetten. Ze kunnen niet tegen plotseling extreem temperatuurverschil. Anders kunnen ze breken. Je zet ze gewoon in de oven, terwijl de oven opwarmt. Ik houd dan meestal zo'n 10 minuten extra baktijd aan, omdat mijn oven tegen die tijd wel op temperatuur is. Iedere oven is natuurlijk anders, dus dit is een kwestie van uitproberen.

Geen anti-aanbaklaag meer

Waar ik verder heel erg blij mee ben is dat ik niet meer te maken heb met een bakblik met anti-aanbaklaag. Op een dag liet die laag los en kon ik het van mijn brood af peuteren. Lijkt me niet helemaal gezond, als dat erop blijft zitten. De ovenschaal vet je, net als een bakblik, gewoon even in. De cake en het brood lieten heel makkelijk los. Ja, ik ben erg blij met mijn nieuwe aanwinst.