Dag 2015, hallo 2016

Nu alle feestdagen voorbij zijn, de vorst in het midden van het land nog steeds wegblijft, de zon weer schijnt, heb ik zin in het nieuwe moestuinseizoen. 

Omdat het nog veel te vroeg is in het jaar om daadwerkelijk in mijn moestuin te werken, bereid ik me op de meest gezellige manier voor. Zo kom ik een beetje in de moestuinsfeer. Ik begin met het lezen van Landleven, de catalogus van De Bolster, het nuttigen van minimuffins naar een recept van Voedzo.nl en het bekijken van mijn zadenvoorraad. Jeetje...ik heb nog heel erg veel zaden. Dat is leuk...maar...misschien koop ik toch nog een aantal zaden bij De Bolster. Ze hebben zaden voor hele mooie bieten en nog een aantal andere interessante nieuwkomers.

Minimuffins naar recept van Voedzo.nl

Zadenvoorraad ordenen en zaaischema

Deze week voer ik mijn zadenvoorraad in, in een Excel- bestandje. Zo zie ik precies wat ik heb, wanneer ik me afvraag wat ik allemaal heb. De zaden doe ik hierna in een van de enveloppen genaamd bladgroenten, koolsoorten, bonen, kruiden, vruchtgewassen en bloemen. Dan kan ik ze ook weer goed terugvinden. Ja...soms weet je niet wat je allemaal hebt en dat is vaak meer dan je denkt. Op een rij zetten dus! In datzelfde bestand vermeld ik meteen wanneer ik kan zaaien en oogsten. Het is een hele uitdaging om het hele moestuinseizoen een regelmatige oogst te hebben. Voor een oogst die goed doorloopt, moet je regelmatig zaaien. Iets wat ik soms weleens vergeet als ik druk onkruid aan het wieden ben.


Voorzaaien in februari

Volgende maand begin ik al met zaaien, binnenshuis. Trouwens, de knoflook, die ik eerder in bakjes heb geplant om later in de tuin te zetten, groeit goed. Te goed eigenlijk, met dit warme weer. Ik hoop dat ze het redden.

Knoflook, geplant in bakjes

Zaaikalender

Vanaf februari start ik met de zaaikalender op mijn blog. Dan kun je, als je het leuk vindt, dezelfde groenten zaaien als ik. Hier vertel ik hoe je het gewas moet zaaien, uitplanten en verzorgen. Zaai je mee?