Broodbakkoorts is weer toegeslagen

Na het zien van Victorian Bakers is de broodbakkoorts bij mij weer toegeslagen. Zelf brood bakken is zo leuk om te doen. Het werd weer tijd om een zuurdesemstarter op te zetten.

Het is een erg leuk en interessant programma, Victorian Bakers op de BBC. Hier zie je hoe bakkers in de Victoriaanse tijd bakten. Even iets anders dan Heel Holland Bakt. Het viel nog niet mee, in die tijd, om een goed brood te maken. Het meel was anders, de oven houtgestookt en het kneden van deeg was een hels karwij. Je moet maar eens kijken als je interesse hebt in hoe mensen vroeger brood bakten. Aanstaande zaterdag is er weer een uitzending.

Zuurdesemstarter

Na dit programma besloot ik dat het weer eens tijd was om mijn zuurdesemstarter op te zetten. Dit duurt zo'n 5 dagen. Daarna kan het brooddeeg gemaakt worden. Het moet 14 uur rijzen. Daarna wordt het pas gebakken. Heerlijk brood, gemaakt met gist dat 'gewoon' uit de lucht komt. Dit vind ik echt het lekkerste brood dat ik ooit heb gebakken. Er zijn verschillende recepen te vinden voor zuurdesembrood, op internet. Ik gebruik het recept van Jamie Oliver, uit het boek Happy days met de Naked Chef. 
Nog een heerlijk brood. Deze keer van Yvette van Boven

Ook ben ik gek op het recept van Yvette van Boven, uit het boek Home baked. Het heet Snel volkoren-zonnepitbrood met bier. Echt lekker. Als je het boek niet in je bezit hebt, kun je misschien een beroep doen op de bibliotheek. Als je hier lid van bent natuurlijk. Dit brood is in ieder geval een aanrader! 

Het allerlekkerste brood blijft voor mij nog steeds zelfgemaakt zuurdesembrood. Mmm... heerlijk zo'n krokante korst. Ouderwets van smaak. Wat wil een mens nog meer.