Wat kun je doen buiten het moestuinseizoen?

Nu al het moestuinwerk is gedaan, ligt deze passie stil. Of toch niet? Tips voor wat je kunt doen, buiten het moestuinseizoen.
Plantenlabels schoonmaken 


Gebruik je plastic plantenlabels? Maak ze dan weer als nieuw door ze met een schuursponsje te bewerken. Zo veeg je de letters er weer af.

Zaden uitzoeken


Bekijk welke zaden je nog hebt. Zijn de zaden over de datum? Doe dan de kiemtest. Leg de zaden tussen twee stukken vochtig keukenpapier, op een bord. Houd het keukenpapier vochtig en kijk of de zaden uitkomen. Dan weet je of je de zaden nog kunt gebruiken voor het volgende seizoen.

Bekijk een zadencatalogus


Mijn zaden koop ik het liefst bij de Bolster. Je kunt daar online winkelen, of eerst de catalogus aanvragen. Heel erg leuk om in te bladeren tijdens een koude en regenachtige dag. Dan kun je je alvast verheugen op het nieuwe tuinseizoen.

Maak een zaaischema


Met een zaaischema vergeet je niets op tijd te zaaien. Voer de zaai- en eventueel oogsttijden (ook handig) in, in Excel. Na het sorteren op datum, heb je een handig zaaischema.

Maak een moestuinplan


Bedenk hoe je je moestuin komend jaar indeelt. Maak gebruik van een wisselschema om de grond gezond te houden. Leg alles vast in je moestuinplan. Denk ook aan combinatieteelt. Sommige soorten gewassen groeien namelijk beter naast elkaar dan anderen. Neem je moestuinplan iedere keer mee naar de moestuin wanneer je weer aan de slag gaat vanaf het vroege voorjaar.

Wil je toch zelfgekweekt "groenvoer" eten?


Stort je dan eens op het kweken van kiemen. Leuk en gezond. Of zaai wat sla in een bakje in de vensterbank. Kun je mooi wat babysla knippen.


Of wil je liever buiten aan de slag?


Maak (of repareer) je eigen tuinkist om je tuingereedschap in te bewaren. Ook kun je een nieuwe omheining voor je compostbak maken. Of de huidige repareren.

Genoeg te doen dus, ook buiten het moestuinseizoen. Veel plezier!