Appeltijd

Het is appeltijd. Misschien heb je een eigen appelboom. Wat ga je van de appels maken? 
Appeltaart, appelmoes, appelcider...wat ga jij van je appels maken? Onze appelboom moet nog even groeien. Vorig jaar, vóór de verhuizing, hadden we een appelboom in de achtertuin en drie in de moestuin. Onze nieuwe boom geeft nog geen appels. Nu heb ik appels uit de tuin van mijn ouders gekregen. Wat ik verder nog aan appels wil verwerken, koop ik in de winkel. 

Op bezoek bij een appelboomgaard

Je kunt nu trouwens ook een bezoek brengen aan een appelboomgaard. Neus eens rond op internet, of er bij jou in de buurt een boomgaard is waar je appels mag plukken. Zoals bij Schenkerij "de Boomgaard" bijvoorbeeld, in Benthuizen. Ook leuk voor kinderen, terwijl de ouders lekker een kopje koffie kunnen drinken en een oogje in het zeil houden.

Wat ik ga maken van de appels is appelmoes. Appelmoes, gezoet met appeldiksap.

Hoe maak je appelmoes, gezoet met diksap?

Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd in stukjes. Doe in een pan, met een klein laagje water. Voeg wat kaneel toe en diksap naar smaak. Het ligt er maar net aan hoe zoet je de appelmoes wilt hebben. Kook de appelmoes totdat het gaar is, op een zacht vuur. Regelmatig roer je het even door. Pas op, want het kan nogal spetteren. Neem het liefst een diepe pan om de appelmoes in te maken.

Pureer eventueel met de staafmixer, als je van een gladde appelmoes houdt. Zorg ervoor dat er wat brandschone potten (schoongemaakt met soda en daarna heel erg goed schoongespoeld met heet water, gekookt water erin doen zodat het schoon en warm blijft tot gebruik.) klaarstaan om de appelmoes in te doen, met klikdeksel. Ook de deksels moeten brandschoon (uitkoken in pan met water, 10 minuten) zijn. 

Giet de kokend hete appelmoes in de potten. Wees voorzichtig, om te voorkomen dat je je brandt. Draai de deksels erop en zet de potjes op de kop, op een hittebestendige ondergrond. Na een tijdje hoor je dat de klikdeksels naar binnen klikken, omdat de hete appelmoes tijdens het afkoelen, de boel vacuüm trekt. 

Draai de potjes weer om en laat helemaal afkoelen. Zet er duidelijk op wanneer je de appelmoes hebt gemaakt. Als je schoon hebt gewerkt en het potje zit goed dicht, dan kun je de appelmoes in ieder geval drie maanden bewaren. Eenmaal open, in de koelkast bewaren en binnen twee dagen opmaken.