Oogstfeest

Gisteren was het gezellig bij de moestuinvereniging. We hadden allemaal iets lekkers meegenomen, speciaal voor het oogstfeest. 

Hartige taartjes
Muziek, lekker eten en gezelligheid. We hebben ons vermaakt. Kinderen grilden worstjes boven het kampvuur en er werd gesmuld van (vooral) vegetarische hartige taarten en soep. Als nagerecht hadden we zoete wortelcakejes. Een heerlijke maaltijd. Op de terugweg naar huis kocht ik bij een boerderij bananenjam, uit een kraampje langs de weg.

Net als vele anderen had ik hartige taart gemaakt, maar dan in het klein. Twaalf stuks met prei en twaalf stuks met sjalot. Het is een handig recept voor een feestje. Je hebt geen bord nodig, maar kunt het gewoon "uit het vuistje" eten.

Wat heb je nodig voor 24 hartige taartjes?

1 prei
3 sjalotten
6 plakjes bladerdeeg
200 ml slagroom
2 eieren
2 eetlepels pesto
peper (naar smaak)
geraspte oude kaas

Hoe maak je de hartige taartjes?

Preitaartjes

Verwarm de oven voor op 175 graden C. Ontdooi de plakjes bladerdeeg en snijd elk plakje in vieren. Vet een muffinvorm in (ik heb er een van 12 stuks). Maak de prei schoon en snijd in ringen. Bak het in een beetje boter, olie of ghee, zachtjes gaar. Laat het niet bruin worden. Trek de ontdooide stukjes bladerdeeg een beetje uit aan alle kanten en bekleed de muffinvorm ermee. Verdeel de prei over de 12 stukjes deeg in de muffinvorm. Meng de slagroom met de twee eieren, de pesto en de peper. Schenk op ieder stukje deeg met prei wat van het roommengsel. Zorg ervoor dat het in het deeg blijft, dus niet overstroomt. Werk dus voorzichtig. Strooi er wat oude kaas over. Zet de muffinvorm in de oven en bak het 20 tot 25 minuten goudbruin. Haal de hartige taartjes uit de vorm en laat deze afkoelen op en rooster. Was de vorm af en begin nu opnieuw, maar dan met de sjalottentaartjes.

Sjalottentaartjes

Vet de vorm weer in en laat het deeg ontdooien. Snijd het weer in vier stukken. Bekleed de muffinvorm. Pel de sjalotten en snijd de onderkant eraf. Snijd de sjalotten in vieren, in de lengte. Bak het weer in de pan totdat het gaar is,maar niet bruin. Nu herhaal je, wat je al met de preitaartjes deed. 

Het is een makkelijk recept en het ziet er reuze feestelijk uit. Zout is niet nodig, want de pesto en de kaas zijn al zout genoeg. Je kunt natuurlijk zelf ook andere vullingen bedenken! Waarschijnlijk houd je nog wat van het roommengsel over. Bewaar het afgedekt in de koelkast. Deze kun je de volgende dag nog gebruiken. Langer zou ik het niet bewaren. Natuurlijk kun je ook minder van het roommengsel maken, maar deze verhouding (200 ml room met 2 eieren) vind ik het gemakkelijkst te onthouden. En dan maken we vandaag gewoon nog een keer een (iets groter) hartig taartje, maar dan met een andere vulling ;-) Lekker.