Oogsttijd

Sla, gele courgette, peultjes, pronkbonen, meiraap, koolrabi, tuinbonen en hele mooie spitskool.

Wat is het fijn om in de moestuin te zijn. De groenten groeien hard. Gisteren heb ik een bosje lathyrus geplukt. Het ruikt nu zo heerlijk in huis. Nu onze moestuin een stuk kleiner is, is het gemakkelijk bij te houden. Onkruid is in een half uurtje gewied. Daarna is het lekker tijd om te oogsten en te genieten van de tuin. Met mijn oogst loop ik weer naar huis en bedenk welk gerecht ik ervan ga maken. 

MeiraapSpitskool

Pronkboon in bloeiHet gaat goed, maar elk jaar sneuvelt er wel iets

In de moestuin doet niet alles het goed. Er sneuvelt elk jaar wel iets. De tuinbonen hebben helaas roest. Snel heb ik alle bonen eraf gehaald, voordat ze niet meer te eten zijn. Dan maar wat kleinere tuinbonen. De besmette planten gooi ik niet op de composthoop, want dan heb ik volgend jaar weer roest. Deze gaan in de container. Ook denk ik erover na om volgend jaar een tuinbonensoort te kiezen die resistent is voor roest.

Begin met de kweek van peulen liever vroeg in het voorjaar, in verband met meeldauw

De peulen beginnen nu last te krijgen van meeldauw. Peulen kweek je eigenlijk in het voorjaar, maar ik was een beetje laat. Een leer voor de volgende keer, want eerder in het jaar heb je minder kans op dit soort plagen. Het is nu snel klaar met de peulen, maar ik heb  alweer een nieuwe plant in de moestuin gezet: paksoi. Op andere leeggekomen plekken, plant ik sla of zaai ik radijs. Boerenkool kun je nu ook goed planten. Dan heb ik het over een winterras, die ik in het begin van het nieuwe jaar oogst. Je hebt ook boerenkool die je al aan het einde van het jaar eet, een herfstras. 

Hoe kweek je paksoi?

Paksoi is een koolsoort. Als je wilt zaaien, dan doe je dit het beste in het midden van de zomer. Zaai je eerder, dan is er grote kans dat de paksoi doorschiet. Deze keer heb ik kant en klare plantjes gekocht. Af en toe smokkel ik weleens, dan laat ik het zaaien achterwege;-) De afstand van de paksoi is 30 cm. Ze houden van vruchtbare grond, die vocht vasthoudt. Ook staan ze graag op een open plek. Je kunt de bladeren na ongeveer drie weken oogsten, maar je kunt ook wachten totdat de hele paksoi klaar is. Snijd de paksoi af en laat de stronk in de grond zitten. Dan krijg je nieuwe bladeren, die je kunt oogsten.

Hoe kweek je boerenkool?

Ook boerenkool houdt van een goede grond, maar doet het ook redelijk op minder vruchtbare aarde. Normaal zaai je boerenkool in het late voorjaar. Ik koop deze keer plantjes in het tuincentrum. Je plant ze ongeveer op 50 cm afstand. Ik ga voor een winterras, waar ik tot in het voorjaar van kan genieten. Je hoeft niet de hele kool in één keer te oogsten. Je kunt ook wat boerenkoolbladeren per keer plukken. Zo gebruik je alleen wat je nodig hebt. Boerenkool uit eigen tuin smaakt heel anders dan de boerenkool uit de winkel. Nieuwsgierig? Probeer het eens en je wilt niet anders meer.

Ik ga zo wat kerstomaatjes oogsten uit de achtertuin. Even snoepen;-)